Eczeem

Onze huid is het allergrootste orgaan van ons lichaam, en bovendien je visitekaartje.  De huid is een barrière van het immuunsysteem om ons te beschermen tegen pathogenen.  Je interne gezondheid heeft direct weerslag op je huid. Eczeem kan een pijnlijke aandoening zijn en bovendien cosmetisch vervelend. Verbeter de conditie van je huid van binnenuit.

In deze blog:

  • Oorzaken eczeem
  • Start in de darmen
  • De relatie tussen eczeem, candida en een lekkende darm
  • Natuurlijke aanpak voor Eczeem 

Onze huid is een belangrijk orgaan voor onze gezondheid.  Onze huid verdient voldoende aandacht en verzorging van binnen en vanbuiten.  De functies van onze huid zijn talrijk:

  •  Bescherming tegen ziektemakers en bescherming van onze organen
  • Regulatie lichaamstemperatuur en bescherming tegen oververhitting of onderkoeling door bijvoorbeeld te zweten of door signalen door te geven waardoor je bloedvaten krimpen of uitzetten. Het dient als gevoelsorgaan door de vele zenuwen die verbonden zijn met je huid. 
  • Voorkomt uitdroging van ons lichaam door lichaamsvocht vast te houden of juist over te gaan tot het loslaten van lichaamsvocht als dat nodig is. 
  • De huid slaat stoffen op die het lichaam nodig heeft zoals lipiden en water. Ook absorbeert de huid stoffen van buitenaf die het nodig heeft voor een gezond functioneren zoals zuurstof.

OORZAKEN VAN ECZEEM

Er zijn twee verschillende soorten eczeem, erfelijk (atopisch eczeem) en contact eczeem. Erfelijk eczeem heeft een interne oorzaak, contact eczeem komt ‘van buitenaf’ door stoffen waar je mee in aanraking komt. Ik ga het in deze blog hebben over de eerste variant.  Factoren die atopisch eczeem doet ontstaan of verergert:
* Stress of uitputting
Stress is niet de oorzaak, maar verergert huidproblemen
* Bepaalde voeding
Je kunt meer eczeem krijgen door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Zuivel kan eczeem bijvoorbeeld verergeren. Andere voedingsmiddelen die erom bekend staan dat ze eczeem kunnen verergeren zijn tarwe (gluten), eieren, varkensvlees, pinda’s en soja. Maar ook alle kunstmatige toevoegingen en toxische stoffen in fabrieksmatige voeding kan huidproblemen doen toenemen.
* Door milieuvervuiling
Uitlaatgassen, fabrieksuitstoot en andere vormen van vervuiling van buitenaf.

START IN DE DARMEN

Vaak komt de oorzaak van binnenuit en regelmatig zijn de darmen de werkelijke ‘boosdoener’. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van candida of een lekkende darm is eczeem een veel voorkomende klacht. 

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben vandaag de dag last van schimmelinfecties zoals candida, alleen zijn zich dat niet altijd bewust. Bijvoorbeeld door onze moderne levensstijl en een ongezond voedingspatroon. Candida wordt veroorzaakt door de gist Candida albicans, die van nature in ons lichaam aanwezig is, maar een wildgroei aan schimmels kan veroorzaken als het de kans krijgt. De goede bacteriën van onze darmflora leven, als het goed is, in balans met de natuurlijke gistsoorten in ons lichaam. Gisten zijn eencellige schimmels. Een veelvoorkomende gistsoort is de Candida albicans die in ons lichaam een normaal onderdeel is van de mix van gisten en bacteriën die hun werk doen in het lichaam. Deze Candida albicans leeft in kleine hoeveelheden in onze mond, in de darmen, op onze huid en in de vagina. De candida gist wordt in toom gehouden door de darmflora en vormt met deze lichaamseigen, natuurlijke bacteriën een zeker evenwicht. Door ongezonde en onevenwichtige voeding, te veel suiker, een verzwakt immuunsysteem, antibiotica of een disbalans in de hormonen kan er op den duur een disbalans ontstaan tussen deze gisten en de bacteriën. De verhouding tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in je lichaam raakt uit balans en er ontstaat een wildgroei van candida schimmels.

DE RELATIE TUSSEN ECZEEM, CANDIDA EN EEN LEKKENDE DARM

Wanneer er teveel candida in de darmen zit, tast dit de darmwand aan. Gisten en agressieve bacteriën geven kleine beschadigingen aan de darmvlokken, zo komen er deeltjes uit de voedselmassa rechtstreeks in de bloedbaan, waardoor ze een toxische werking krijgen. Dit verschijnsel heet een ‘lekkende darm’. Het immuunsysteem ziet deze voedseldeeltjes als giftig en reageert erop met allerlei ontstekingsreacties, zoals pijn in gewrichten, vermoeidheid, hoofdpijn, astmaverschijnselen en… eczeem. De aangetaste darmwand kan voedingstoffen minder goed opnemen, waardoor er tekorten kunnen ontstaan in het lichaam. Zo kan een lekkende darm het begin zijn van allerlei gezondheidsklachten. Doordat de darmen voedingsstoffen minder goed opnemen en het immuunsysteem wordt aangetast gaat je gezondheid achteruit. Een lekkende darm herstelt geleidelijk als darmbacteriën weer in balans komen. Dat kun je voor elkaar krijgen door consequent te kiezen voor een gezond voedingspatroon.

Het ontstaan van candida kan verschillende oorzaken hebben. Veel eten van fabrieksmatig geproduceerde voedingsmiddelen, het gebruik van medicijnen zoals antibiotica of anticonceptipillen, veel suikers (glucose) en koolhydraten in je voedingspatroon, want gist heeft suikers nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen. Maar ook overmatig blootstelling aan toxische stoffen uit de omgeving zoals metaal, pesticiden of andere gifstoffen en langdurige stresssituaties en het daardoor disfunctioneren van het immuunsysteem. Chronische stress bij vrouwen blijkt een veelvoorkomende oorzaak te zijn van steeds terugkerende schimmelinfecties. Ook kan een verandering of disbalans in de hormonen een verandering in de zuurtegraad tot gevolg hebben, bijvoorbeeld bij zwangerschap, vlak voor en na de menstruatie of bij het gebruik van anticonceptiepillen.

NATUURLIJKE AANPAK VOOR ECZEEM 

Gaan voor een duurzame implementatie van een gezond voedingspatroon met pure en onbewerkte producten in de juiste verhoudingen is de basis die klachten zal doen verminderen.  Vermijd voeding die eczeem kunnen verergeren. Om een lekkende darm te voorkomen zijn voedingsmiddelen rijk aan vezels belangrijk omdat ze de goede darmbacteriën voeden. De oliën in vette vis (zalm, haring, ansjovis, sardientjes) werken ontstekingsremmend en kunnen de ontsteking van de huid helpen verminderen. Dit gaat ook op voor tarwekiemolie en avocado’s. Zeevruchten zijn een goede bron van zink en proteïnen, en deze voeden de huid waardoor deze kan herstellen.

Specifieke voedingsmiddelen kunnen je ook ondersteunen als je last hebt van eczeem. Kokosolie werkt bijvoorbeeld ontstekingsremmend en is werkzaam tegen bacteriën, parasieten, ontstekingen en schimmels. Het kan je darmflora versterken en helpen om candida te bestrijden. Kokos herstelt het natuurlijke vetgehalte van de huid tot in de diepere huidlagen. Neem drie keer per dag een eetlepel bij de maaltijd, of smeer het op je huid. Uit onderzoek is gebleken dat kokosolie dankzij de antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen helpt tegen diverse huidaandoeningen, waaronder eczeem.

Aloë vera is niet voor niets een van de meest gebruikte ingrediënten in luxe huidverzorgingsproducten, vanwege het feit dat het de huid verzacht, hydrateert en voedt. Je kan dit smeren of innemen.

Zorg verder voor voldoende vocht, zowel van binnenuit als van buitenaf. Een eczeem huid is gevoelig en kwetsbaar, en als de beschermlaag van de huid vocht verliest wordt de huid gevoeliger voor externe factoren (zoals bacteriën) en dat kan de jeuk verergeren.

Wil jij aan de slag met een duurzaam gezond voedingspatroon te implementeren dat jouw lichaam ondersteunt, aarzel dan niet om mij te contacteren.



Eczeem

Carnavalburger

Lees meer

Zelfbehoud

Zelfbehoud is niet hetzelfde als egoïsme. Het is een bewuste keuze van het beschermen van JOUW energie.

Lees meer

Fiesta Mexicana

Heerlijk gezond mexicaans feestgerecht

Lees meer

Chronisch is voor altijd?

Wat is een chronische aandoening en is dit voor altijd?

Lees meer

Het belang van maagzuur!

De orthomoleculaire visie volgens de KPNI over het belang van voldoende maagzuur en de impact hiervan op het lichaam en je gezondheid. Bewustzijn creëren omtrent problemen bij de oorzaak aan te pakken en zo de impact om je welzijn te ervaren en energie vrij te maken om te investeren in je beste leven.

Lees meer

Snack van de week

Zo eens een chipje eten...dat kan eens smaken hé. Hierbij alvast een lekker hartig, maar gezond alternatief wat je zonder schuldgevoel kan smullen. Je kan deze ook op voorhand klaarmaken, ze bewaren makkelijk.

Lees meer

Gratis Downloads

Items die jou ondersteunen op de reis naar een gezondere en gelukkigere versie van jezelf.

Lees meer

Gezonde Feestrecepten

Inspiratie voor lekkere en gezonde eindejaarsfeesten

Lees meer

Vitamine D

Vitamientjes van de zon.

Lees meer

Acné

Acné bestrijden van binnen naar buiten met voeding.

Lees meer

E-guide Etiketten lezen: 15 gouden vuistregels

Korte handleiding die het verschil maakt tussen een levenslang gezond gewicht of strijd met voedsel.

Lees meer

Webinar replay: Gezond leven tijdens de coronacrisis en erna!

De fysieke en mentale gezondheid van de Belgen is onder druk komen te staan tijdens de corona crisis. De lockdown betekende veel extra stress door beperkingen in ons sociale (werk) leven.

Lees meer

Whitepaper Lenteschoonmaak

To detox or not to detox

Lees meer

Facebook live video: Lenteschoonmaak in je lichaam

Om mensen op weg te helpen naar een gezonde levensstijl kom ik uit mijn digitale kot!

Lees meer

Coronavirus en andere virussen.

Wat kan je zelf doen om kans op besmetting met Coronavirus of andere virussen te verkleinen?

Lees meer

Dessert van de week

Een lekker en gezond dessertje: Vanille bavarois met frambozencoulis en vezelcrunch

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x